Sınav Süreci :
Planlama ve Katılım:
- Belgelendirme için bir engeli bulunmayan adaylar için sınav planlaması yapılır.
- İnternet sayfasında sınav duyurusu yapıldığı sürece, adaylar web sitesi üzerinden söz konusu sınava başvuru yapabilirler. Sınava katılacak kişilerin belirlenmesinin ardından sınavın durumu netleştirilir. Bu, söz konusu adayların sınav katılımının kesinleşmesi anlamına gelir.
- Her sınav uygulaması için soru kitapçığı oluşturulur. Soru bankasından sınav öncesi Personel Belgelendirme Yöneticisi zorluk dereceleri ve tüm başarım ölçütlerini göz önüne alarak yazılım üzerinden her bir aday için ayrı ayrı sınav soru kitapçığını hazırlar. Soruların zorluk dereceleri soru bankası hazırlanırken soru hazırlayan kişi ve program komitesinin önerisi ile belirlenir. Soruların oluşturulması ve onaylanması PR.15 Soru Oluşturma ve Onaylama Prosedürüne göre gerçekleştirilir.
- Bilgisayar programında, hâlihazırda istatistikleri oluşmamış sorular için başlangıç zorluk değerleri atanmıştır. Yeni soru oluşturulduğunda başlangıç değerleri otomatik olarak atanacaktır. Teorik sınav için soru seçimi yapısı, “BG”lerin tamamını kapsadığını garanti altına alacak şekildedir.
- Sınav planlaması yapılan adayların sınav giriş bilgilerini web sitesinden öğrenilebilir ve başvuru sırasında belirtilen e-posta veya SMS adreslerine gönderilir. Ayrıca başvuru listesi ve başvuranlara ilişkin bilgiler, sınavdan önce elektronik ortamda MYK’na iletilir.
- Planlanmış ve duyurusu yapılmış sınavların ertelenmesi veya iptal edilmesi durumunda adaylar, SMS veya e-posta yoluyla adaylar bilgilendirilirler. Sınavın ertelenmesi veya iptali sebebiyle aday hiçbir kayıp yaşamaz. En kısa sürede yeni bir sınav planlaması yapılarak adaylar ve ilgili personel bilgilendirilir.
- SODEMSEN Mesleki Yeterlilik Merkezi, adayları değerlendirirken, her bir değerlendirmenin adaletli ve geçerli olması için her aday için bir sınav dosyası düzenlemektedir. Bu dosyada, sınav dokümanları ve karar formu bulunmaktadır. Böylece değerlendirme objektif kriterlerle sağlanmış olmaktadır. Ayrıca sınav öncesinde sınav yapıcılar adaylarla ilgili bir çıkar çatışmalarının olup olmadığı “Teorik ve Performans Sınav Katılımcı İmza Formu”nda yer alan konuyla ilgili bölümü işaretleyip imzalarlar. Çıkar çatışması var ise sınav yapıcı bu hususu kamera karşısında tüm adaylara açıklar ve herkese eşit ve tarafsız davranacağı konusunda beyanda bulunarak olası çıkar çatışmaları da önlemiş olmaktadır. Adayın sınav yapıcı ile geçmişte olumlu ya da olumsuz bir durum yaşadığını bu nedenle sınav yapıcı/değerlendiriciyi hiçbir şekilde kabul edemeyeceğini ısrarla talep etmesi durumunda; ilgili sınavda gözetmen olarak atanmış ilgili şartları sağlayan başka bir sınav yapıcı var ise MYK bilgilendirilmek suretiyle gözetmen sınav yapıcı olarak görevlendirilir. İlgili sınavda böyle bir imkanın bulunmaması durumunda aday bir sonraki sınav programına alınır. Bu hususlar sınav katılımcı listesi vasıtasıyla kayıt altına alınır.
Sınavların Uygulanması:
a) Sınav yapıcı; Personel Belgelendirme Yöneticisi tarafından yazılımda yer alan Sınav Yapıcı havuzundan atanır. Gerekli durumda sınava Gözetmen de atanabilir. Sınav yapıcı, karar verici ve ihtiyaç halinde iç doğrulayıcı farklı kişilerden seçilmektedir. Bu husus yazılım marifeti ile de teyit edilmektedir.
b) Teorik ve Performans Sınav materyalleri için ayrı ayrı iki zarf hazırlanır. Teorik Sınav Kitapçıkları ile Performans Sınavı Senaryoları sadece Personel Belgelendirme Yöneticisi tarafından yazılım üzerinden oluşturulmaktadır. Her bir zarf iki bölümden oluşmaktadır.
c) Teorik sınav zarfının kapatılmış, imzalanmış ve mühürlenmiş birinci bölümüne gizliliği olan sınav materyalleri; Test Sınavı Soru Kitapçığı ve cevap anahtarı, boş cevap anahtarları konulur. İkinci bölümüne ise FR.23 Sınav Katılımcı İmza Formu, Sınav Yeri Kontrol Formları, FR.24 Kopya ve Hile Tutanak Formu, FR.25 Sınav Evrakı Teslim Formu, FR.09 Sınav Değerlendirme Anketi, TL.01 Sınav Genel Kuralları Talimatı,TL.02 Test Sınavı Kamera Metni, v.b. konulur. Kapatılmış zarfın kapatma bölümüne kaşe basılarak kaşenin üstüne Personel Belgelendirme Yöneticisi/Kalite Yöneticisi/Dosya Sorumlusu ve Büro Elemanı tarafından paraf atılır. Tüm dokümanları ve evrakları oluşturulmuş olan Teorik Sınav Zarfı FR.25 Sınav Evrakı Teslim Formunun imzalanması ile Personel Belgelendirme Yöneticisi/Kalite Yöneticisi/Dosya Sorumlusu ve Büro Elemanı tarafından sınav yapıcıya teslim edilir. Sınav zarfını teslim alan Sınav Yapıcı/Değerlendirici adayların önünde açılması kaydıyla öncesinde hiçbir şekilde ilgili zarfı açamaz. Böyle bir durumun tespit edilmesi halinde Sınav Yapıcı/Değerlendirici sınav yapıcı havuzundan çıkarılır ve bir daha kendisine görev verilmez.
d) Performans sınav zarfının kapatılmış ve imzalanmış birinci bölümüne; Performans Sınav Senaryoları, Performans Sınavı Değerlendirme Formları konulur. İkinci bölümüne ise FR.23.1 Sınav Katılımcı İmza Formu, FR.24 Kopya ve Hile Tutanak Formu, FR.25 Sınav Evrakı Teslim Formu, FR.09 Sınav Değerlendirme Anketi, TL.01 Sınav Genel Kuralları Talimatı, TL.04 Performans Sınavı Kamera Metni, Performans Sınav Yeri Kontrol Formları konulur.Tüm dokümanları ve evrakları oluşturulmuş olan Performans Sınav Zarfı FR.25 Sınav Evrakı Teslim Formunun imzalanması ile Personel Belgelendirme Yöneticisi/Kalite Yöneticisi/Dosya Sorumlusu ve Büro Elemanı tarafından sınav yapıcıya teslim edilir. Kapatılmış zarfın kapatma bölümüne kaşe basılarak kaşenin üstüne Personel Belgelendirme Sorumlusu/Büro Elemanı tarafından paraf atılır. Sınav zarfını teslim alan Sınav Yapıcı/Değerlendirici adayların önünde açılması kaydıyla öncesinde hiçbir şekilde ilgili zarfı açamaz. Böyle bir durumun tespit edilmesi halinde Sınav Yapıcı/Değerlendirici sınav yapıcı havuzundan çıkarılır ve bir daha kendisine görev verilmez.
e) Adayların geçmiş sınavlarda aldıkları notlar 1 yıl boyunca geçerlidir. Bu durum hem ilk belgelendirme, hem de kapsam genişletme başvurularında aynıdır.
f) Adaylar sınav saatinden en geç 15 dakika önce sınav yerine gelmiş olmalıdır. Teorik sınava tüm yeterlilik birimlerinden girecek olan adaylar ilk 15 dakika sınav salonunu terk edemez. İlan edilmiş tarih ve saatte sınav yerinde hazır bulunmayan adaylar sınava alınmaz ve yatırdıkları sınav ücreti iade edilmez veya bu ücretlendirme kapsamında yeni bir sınav düzenlenmez.
g) Ölçme ve değerlendirme sürecinde herhangi bir usulsüzlük, kopya veya hile durumu tespit edilirse, FR.24 Kopya ve Hile Tutanak Formu doldurulur ve adayın sınavına son verilir. Sınavda etik olmayan davranışlarda bulunan (ör: kopya çekme, başkası adına sınava girme vb.) aday, SODEMSEN Mesleki Yeterlilik Merkezinde yeniden sınava başvurmak için en az 12 ay bekler. Bu durumda, sınav tekrarı fiyat listesinde yer alan ücrete tabidir. Tekrar sınavlarında başarılı olamayan adaylar, yeni adaylar için uygulanan başvuru sürecine tabidir.
h) SODEMSEN Mesleki Yeterlilik Merkezinde personel belgelendirme sınavları, Ulusal Yeterlilikler baz alınarak, sınav şartları, geçme-kalma kararının geçerliliği dâhil her bir sınav sonucunun içerik ve zorluk derecesi benzer seviyede olacak şekilde tasarlamaktadır. Soruların seçimi bilgisayar programındaki özel bir algoritma yardımı ile yapılmaktadır.
Programın algoritması aşağıdaki kriterleri göz önünde tutmaktadır:
a) Soruların zorluk dereceleri (kolay, orta, zor)
b) Soruların sorulma sayısı
c) Soruların doğru cevaplanma oranı
Bu 3 kritere istinaden sınavlardaki soru zorluk dağılımı ortalama %50 orta, %25 kolay ve %25 zor şeklinde olmaktadır. Bilgisayar programı, cevaplanma oranına göre soruları otomatik olarak seviyelendirmektedir. Program vasıtasıyla soruların cevaplanma performansları kontrol edilmekte, cevabı herkes tarafından doğru ya da yanlış verilen sorular için revizyonlar yapılmaktadır.
i) Teorik sınavlar SODEMSEN Mesleki Yeterlilik Merkezi Yönetim Ofisinin imkanları kullanılarak gerçekleştirilir. Bu çerçevede iki adet toplantı salonumuz anılan sınavlar için kullanılır. MYK’nın ilgili Rehberine uygun olarak her bir salonda en az dörder adayın sınavı gerçekleştirilebilmektedir. Aday sayısının artması durumunda yine SODEMSEN Mesleki Yeterlilik Merkezi Yönetim Ofisinin diğer imkanı olan konferans salonu kullanılmaktadır.
j) Sınavlar, SODEMSEN Mesleki Yeterlilik Merkezi Sınavları “Teorik veya Performans Sınav Yeri Kontrol Formlarına” uygunluğu teyit edilerek onaylanmış olan alanda yapılmaktadır. Ayrıca toplu başvuru yapan kurumlar ile sözleşme (FR.17 Gezici Sınav Yeri Sözleşmesi ) imzalanarak “Gezici Sınav Yeri” olarak tanımlı ve gene “Sınav Yeri Kontrol Formlarına” uygunluğu teyit edilmiş alanlarda da sınav gerçekleştirilir. Sözleşmede belirtilen şartlar her sınav öncesinde sınav yapıcı tarafından kontrol edilip doğrulanır. Şartların sağlanmadığı durumlarda gerekli düzenlemelerin yapılması sağlanır.
k) SODEMSEN Mesleki Yeterlilik Merkezi sınav uygulamasında, sahadaki ölçüm aletlerinin kullanılabilirliğinin doğrulamasını Sınav Yeri Kontrol Formlarındaki kullanılan araç, gereç ve ekipman listesi kısmında denetlemekte ve doğrulamaktadır.
l) SODEMSEN Mesleki Yeterlilik Merkezi , adayları değerlendirirken, her bir değerlendirmenin adaletli ve geçerli olması için her aday için bir sınav dosyası düzenlemektedir. Bu dosyada, sınav dokümanları ve karar formu bulunmaktadır. Böylece değerlendirme objektif kriterlerde sağlanmış olmaktadır. Sınavların ve sınav sorularının performansı bilgisayar yazılımı ile takip edilmekte ve raporlanmaktadır.
m) Sınav sonunda tüm adaylara FR.09 Sınav Değerlendirme Anketi dağıtılır ve sınavla ilgili değerlendirmeleri alınır.
Teorik Sınavlar:
a) Test sınavları için hazırlanan formlar diğer sınav materyalleri ile birlikte basılır ve Sınav Yapıcıya teslim edilir. Adayların, birbirlerinin soru kitapçığını görmeyecek biçimde oturmaları sağlanır. Her aday için özel bir soru kitapçığı basılır. Adaylar, cevaplarını kendilerine dağıtılan Sınav Kitapçığı üzerine işaretlemek ve kitapçık üzerindeki ilgili bölümü imzalamak zorundadır. Her soru için sadece 1 tane şık işaretlenmelidir. Birden fazla veya uygunsuz şekilde işaretlenen cevaplar yanlış cevap olarak değerlendirilir. Sınavda sınav yapıcı, TL.02 Test Sınavı Kamera Metni Talimatına göre kamera kaydı alır. Sınav esnasında adayların birbirleri ile iletişim kurmaları yasaktır. Sınav katılımcı imza formu, gözetmen/sınav yapıcı tarafından sırayla adaylara ulaştırılarak imzalamaları sağlanır. Adaylar yanlarında hiçbir kitap, doküman, cep telefonu veya iletişim aygıtı bulunduramazlar. Yanlarında cep telefonu getiren adaylar, telefonu uçak modu veya hatsız durumuna alarak kapatmak veya erişmeleri mümkün olmayan bir konuma koymak zorundadır.
b) Sınav sırasında soru kitapçıklarında hatalar tespit edilirse, söz konusu sorular sınav sırasında veya sonrasında iptal edilebilirler. Sınav yapıcı, sınav sırasında iptal işlemine karar verirse bu durumu katılımcılara ilan eder ve ilgili sorulara cevap vermek zorunda olmadıklarını bildirir.
c) Sınavlar kamera ile çekilir ve kamera ile adayın görüntüleri alınarak sınav delili olarak cevaplarla birlikte saklanır. Sınav sonrasında bir sorun oluşmadığı takdirde sınav sonuçları bilgisayara kaydedilir.
d) Sınavın yönetilmesi TL.01 Sınav Genel Kuralları Talimatına göre yapılır.
e) Sınavdan çıkan adayların sınava girecek adaylarla iletişim kurmaları engellenir.
f) Tüm adaylar sınav sonrasında teorik sınav soru kitapçığını ve cevap anahtarlarını sınav yapıcıya teslim ederler. Sınav yapıcı tüm evrakları topladıktan sonra kamera önünde zarfın içine koyar ve zarfı kaparak imzalar ve kamerayı kapatır.
g) Teorik sınavın notlandırılması SODEMSEN Mesleki Yeterlilik Merkezi Yönetim Ofisinde Sınav Yapıcı tarafından yapılır ve notlar yine sınav yapıcı tarafından Yazılıma işlenir.
h) Sınav yapıcı; teorik sınav notlarını Yazılıma işledikten sonra tüm Teorik sınav evraklarını FR.25 Sınav Evrakı Teslim Formunun imzalanması ile Personel Belgelendirme Yöneticisi/Kalite Yöneticisi/Dosya Sorumlusu ve Büro Elemanına teslim eder.
Performansa Dayalı Sınavlar:
a) Performans sınavlarda, her aday için bir performans sınavı senaryosu hazırlanır. Performans sınav senaryosu, bir adayın gerçekleştirmesi gereken tüm beceri-yetkinlikleri icra edebileceği şekilde hazırlanmıştır. Sınav yapıcı her bir adayı ayrı ayrı değerlendirmeye alır. Gün içerisinde en fazla 6 adayın sınavını gerçekleştirebilir. Sınavda Gözetmen kullanılması durumunda sınav yapıcı 18 adayın performans sınavını gerçekleştirebilir.
b) Hazırlanan formlar diğer sınav materyalleri ile birlikte basılır ve sınav yapıcıya teslim edilir.
c) Sınav başlangıcından önce; adayların sınav alanı, senaryo ve senaryodaki çizimin sınav alanındaki karşılığı ile ilgili açıkça bilgilendirilir. Adaylara mutlaka ulusal yeterlilikte tanımlanan kritik adımlar hakkında bilgilendirme yapılır. Sınav öncesinde uygulama sınavı kontrol formunda yer alan ancak adayı başarılı olacak şekilde yönlendirmeyen, sadece işlem adımlarını içeren bir doküman gerektiğinde aday ile paylaşılabilir.
d) Sınavlarda adayların kullanması gereken teçhizatlardan gerekli görülenlerin üzerinde kullanım talimatları bulundurulur. İhtiyaç durumunda adaylara ilgili teçhizatın kullanımı ile ilgili ön bir bilgilendirme yapılır. Gerekli görülen durumlarda adaya sınav öncesi alışkanlık kazanması için birkaç kez deneme yaptırılabilir.
e) Performans sınavının gerçekleştirileceği alanın, kamera ile sınav yapıcılar tarafından kayıt alımı yapılır. Sınavda sınav yapıcı TL.04 Performans Sınavı Kamera Metni Talimatına göre kamera kaydı alır. Kamera kayıtları dijital makineler vasıtası ile yapılır. Sınav yapıcılar, Performans Sınavı Değerlendirme Formları üzerinden değerlendirmelerini yaparlar.
f) Her bir adayın performansının değerlendirilmesi her bir adımın performansının notlandırılması ile gerçekleştirilir. Adayın performans sınavı senaryosunda yer alan gereklilikleri adım adım sınav yapıcı tarafından notlandırılır. Adayın sınavının sonlandırılması sonrasında sınav yapıcı toplam değerlendirmeyi hesaplayarak Perfomans Sınavı Değerlendirme Formuna yazar ve o aday için performans sınavının tamamlandığını ve notlandırılmasının yapıldığını belirterek kamerayı kapatır.
g) Son adayın performans sınavının tamamlanması sonrasında sınav yapıcı kamera açıkken tüm adayların senaryo ve değerlendirme formlarını zarfın içerisine koyar ve zarfı kapatır. Kapatılmış olan zarfın imzalanması sonrasında kamera karşısında sınavın tümünün tamamlandığı sınav yapıcı tarafından söylenir ve kamera kapatılır.
h) Teorik sınavın notlandırılması SODEMSEN Mesleki Yeterlilik Merkezi Yönetim Ofisinde Sınav Yapıcı tarafından yapılır ve notlar yine sınav yapıcı tarafından Yazılıma işlenir.
i) Sınav yapıcı; performans sınav notlarını SODEMSEN Mesleki Yeterlilik Merkezi Yönetim Ofisinde Yazılıma işledikten sonra tüm Performans sınavı evraklarını FR.25 Sınav Evrakı Teslim Formunun imzalanması ile Personel Belgelendirme Yöneticisi/Kalite Yöneticisi/Dosya Sorumlusu ve Büro Elemanına teslim eder.
Mülakata Dayalı Sınavlar:
h) Mülakat sınavları için hazırlanan formlar diğer sınav materyalleri ile birlikte basılır ve Sınav Yapıcıya teslim edilir. Adaylar tek tek mülakat sınavına alınır. Her aday için özel bir soru kitapçığı basılır. Adaylar, cevaplarını sınav yapıcıya sözlü olarak söylerler ve sınav yapıcı önceden belirlenmiş olan doğru cevapların bulunduğu soru kitapçığında adayın verdiği doğru cevapları seçerek puanlamasını yapar. Aday mülakat soru kitapçığındaki ilgili bölümü sınav sonunda imzalamak zorundadır. Adayın verdiği yanlış cevaplar doğru verdiği cevapların puanından düşülmez Aday verdiği doğru cevaplardan puan alır. Sınavda sınav yapıcı, TL.02 Test Sınavı Kamera Metni Talimatına göre kamera kaydı alır. Sınav esnasında adayların birbirleri ile iletişim kurmaları yasaktır. Sınav katılımcı imza formu, gözetmen/sınav yapıcı tarafından sırayla adaylara ulaştırılarak imzalamaları sağlanır. Adaylar yanlarında hiçbir kitap, doküman, cep telefonu veya iletişim aygıtı bulunduramazlar. Yanlarında cep telefonu getiren adaylar, telefonu uçak modu veya hatsız durumuna alarak kapatmak veya erişmeleri mümkün olmayan bir konuma koymak zorundadır.
i) Sınav sırasında soru kitapçıklarında hatalar tespit edilirse, söz konusu sorular sınav sırasında veya sonrasında iptal edilebilirler. Sınav yapıcı, sınav sırasında iptal işlemine karar verirse bu durumu katılımcılara ilan eder ve ilgili sorulara cevap vermek zorunda olmadıklarını bildirir.
j) Sınavlar kamera ile çekilir ve kamera ile adayın görüntüleri alınarak sınav delili olarak cevaplarla birlikte saklanır. Sınav sonrasında bir sorun oluşmadığı takdirde sınav sonuçları bilgisayara kaydedilir.
k) Sınavın yönetilmesi TL.01 Sınav Genel Kuralları Talimatına göre yapılır.
l) Sınavdan çıkan adayların sınava girecek adaylarla iletişim kurmaları engellenir.
m) Sınav yapıcı mülakat soru kitapçığı ve tüm evrakları topladıktan sonra kamera önünde zarfın içine koyar ve zarfı kaparak imzalar ve kamerayı kapatır.
n) Mülakat sınavın notlandırılması sınav esnasında Sınav Yapıcı tarafından yapılır ve notlar yine Sınav Yapıcı tarafından Yazılıma işlenir.
o) Sınav yapıcı; mülakat sınav notlarını Yazılıma işledikten sonra tüm mülakat sınav evraklarını FR.25 Sınav Evrakı Teslim Formunun imzalanması ile Dosya Sorumlusu ve Büro Elemanına teslim eder.
Sınavların Değerlendirilmesi
a) Test , mülakat ve Performans sınavlar, tüm uygulama, değerlendirme ve sınav sonucunu yükleme faaliyetleri sadece firmamız bünyesinde gerçekleştirilir.
b) Teorik ve mülakat sınavların değerlendirilmesi sınav yapıcılar tarafından yapılmakta ve yazılıma işlenmektedir.
c) Performans sınavlarında, Ulusal Yeterlilik’de belirlenen niteliklere sahip sınav yapıcılar görev yapabilir. Kendilerine verilen değerlendirme kriterleri üzerinden, adayın söz konusu işlemleri başarı ile tamamlayıp tamamlayamadığını tespit ederler. Sınavlarda gösterilmesi gereken başarı kriterleri Ulusal Yeterlilik’de yeterlilik birimlerinin ölçme ve değerlendirme bölümlerinde belirtilmiştir.
d) Sınav sırasında veya sonrasında bir sorunun teknik veya içerik hatasından dolayı iptali gerekli görülür ise iptal edilen sorular işaretlenir ve bu sorular değerlendirme dışı tutulur.
Sınavların İstatistikleri
Yapılan teorik , mülakat ve performans sınavının istatistikleri, Aday Analiz ,Genel Aday, Tekrar Sınava Girecek Aday, Genel Sınav Raporu, Sınavda Görevli Personel Raporu ve Soru Cevaplama Raporu gibi istatistiki bilgiler ve raporlar kullanmış olduğumuz Voc Tester yazılımının “ İstatistik ve Raporlar” kısmından alınabilmektedir.
Gezici Sınav Merkezleri Sınavları
Gezici Sınav Merkezlerindeki sınavlar yukarıda tanımlanan yöntemler çerçevesinde gerçekleştirilir. SODEMSEN Mesleki Yeterlilik Merkezi tarafından yapılması planlanan Mesleki Yeterlilik Belgelendirmesine ilişkin ilk görüşmeler İktisadi İşletme Müdürü ve Personel Belgelendirme Yöneticisi tarafından gerçekleştirilir. Gezici sınav merkezi ile yapılan görüşme sonrasında anılan Kuruluşla Gezici Sınav Merkezi Kullanım Sözleşmesi imzalanır. Bu sözleşme ekinde sınava katılacak personel listesi ile Kuruluş tarafından doldurulup imzalanmış olan teorik ve performans sınav alanları kontrol formları yer alır.
Sözleşme şartları yerine getirildikten sonra belirlenen sınav tarihinden en geç iki gün öncesinde sınav bilgileri MYK Portala işlenir. Teorik ve performans sınav alanlarının uygunluğuna ilişkin kalite formlarının desteklenmesine ilişkin olarak kuruluştan ilgili alanların son halinin fotoğraf ve/veya kamera görüntülerinin den SODEMSEN Mesleki Yeterlilik Merkezine göndermesi talep edilir. Sınav yapıcı(lar)/Gözetmen MYK Portal üzerinden atanır. MYK’nın onayı sonrasında yukarıda tarif edildiği sınav zarfları Personel Belgelendirme Yöneticisi/Kalite Yöneticisi/Dosya Sorumlusu ve Büro Elemanı tarafından hazırlanarak SODEMSEN Mesleki Yeterlilik Merkezi Çalışma Ofisinde sınav yapıcıya teslim edilir.
Gezici sınav merkezinde sınavları gerçekleştiren sınav yapıcılar, sınav evraklarını, SODEMSEN Mesleki Yeterlilik Merkezi Çalışma Ofisinde Teorik Sınav Değerlendirmesini yaptıktan sonra sınav evraklarını Personel Belgelendirme Yöneticisi/Kalite Yöneticisi/Dosya Sorumlusu ve Büro Elemanı teslim eder.
Belgelendirme Kararı
Tüm adayların sınavı ilgili Ulusal Yeterlilik’lerin değerlendirme kriterlerine göre değerlendirmesinin ardından sınav tamamlanır. Sınavın genel değerlendirilmesi FR.15 Karar Öncesi Sınav Değerlendirme Formu ile yapılmaktadır. Adayların sınavın her bir bölümünden aldığı puan, puanın başarı şartlarını sağlayıp sağlamadığına ilişkin durum FR.15.1 Belge Karar Formu’nun doldurulması marifetiyle Karar Vericiler tarafından kontrol edilerek karara bağlanmaktadır. Karar verme işlemi bilgisayar yazılımı üzerinden elektronik olarak yapılmakta, sonrasında karar formunun çıktısı alınıp imzalanmaktadır. Karar aşamasında aşağıdaki kayıtların mutlak surette varlığı ve doğruluğu Karar Verici tarafından kontrol edilir.
- Aday başvuru formu
- Başvuru evrakları (Nüfus cüzdanı, ödeme dekontu)
- Sınav için sınav yapıcı ve/veya gözetmen atama formu
- Sınav Yeri Kontrol Formları
- Ulusal uygulamaya ilişkin koşulların açıklandığı talimatlar (senaryolar)
- Teorik sınava ilişkin tüm dokümanlar ve değerlendirmeler
- Performansa dayalı sınava ilişkin tüm dokümanlar ve değerlendirmeler
- Sınav esnasında tespit edilen uygunsuzluklara ilişkin kayıtlar
- Kamera görüntüleri
Yukarıdaki kriterlere göre verilen belgelendirme kararı sonuçları, sınavdan sonra en geç 10 iş günü içerisinde SODEMSEN MESLEKİ YETERLİLİK MERKEZİ web sitesinden ilan edilir.
e) Bir adaya yönelik belgelendirme kararı, belgelendirme süreci boyunca toplanan bilgiler esas alınarak, tek başına belgelendirme kuruluşumuz tarafından verilmektedir. Belgelendirme kararını verecek kuruluşumuz personeli, adayın sınavında veya eğitiminde yer almamış olan kişiler seçilmektedir.
f) SODEMSEN Mesleki Yeterlilik Merkezi, Ulusal Yeterlilik şartlarını tam olarak karşılayan her personele belge vermektedir. Belge almaya hak kazanan adayların listesi, Personel Belgelendirme Yöneticisi/Kalite Yöneticisinin onayı ile Dosya Sorumlusu ve Büro elemanı tarafından MYK’ya online olarak bildirilir. Yeterlilik belgesi düzenlenmesine karar verilen adaylara; MYK tarafından düzenlenmiş ve onaylanmış, belgelendirme yeterliliği, seviyesini, belge tarihini, benzersiz belge numarasını, geçerlilik süresini ve diğer gerekli bilgileri içeren belge verilir. Belge, Şirket Müdürü tarafından imzalanmaktadır. Verilen belgelerin geçerlilik durumu hakkındaki bilgiler, web sitesi üzerinden belge numarası ve belge sahibinin TC Kimlik numarası ile sorgulanabilmektedir. MYK tarafından verilen Mesleki Yeterlilik Sertifikasının tek başına sahibi SODEMSEN Mesleki Yeterlilik Merkezidir. Herhangi bir kuruluştan belgenin iptali yönünde bir talep gelmesi durumunda, bu konu şikayet olarak değerlendirilir ve PR.10 İtiraz ve Şikayetlerin Değerlendirilmesi Prosedürüne göre süreç işletilmektedir. Belgeler elden yada kargo ile adaylara ulaştırılabilmektedir.
Belge Gözetimi, Askıya Alınması, Geri Çekilmesi, Kapsam Daraltma ve Genişletme
a) Belge almaya hak kazanmış bir adayın belgesi, ilgili Ulusal Yeterlilikte belirtilen süre kadar geçerlidir. Belgenin gözetimine ilişkin şartlar da ilgili Ulusal Yeterliliklerde yer almaktadır. SODEMSEN Mesleki Yeterlilik Merkezi, gözetim için bu şartları dikkate almaktadır.
b) Belgenin geçerlilik süresinin dolmasına 6 ay kala belge sahibine Dosya Sorumlusu ve Büro Elemanı tarafından elektronik ortamda bilgilendirme uyarıları gönderilir ve belge yenileme sınavlarına davet edilir. Belgenin geçerlilik süresi dolduğunda belge sahibi 15 (on beş) iş günü içerisinde belgesini SODEMSEN Mesleki Yeterlilik Merkezine iade edecektir.
c) Belgenin geçerlilik süresi içerisinde veya geçerlilik süresinin sonunda belgenin askıya alınması veya iptal edilmesini gerektiren durumlar şunlardır:
- Belgelendirilmiş kişi hakkında bildirilen şikayetlerin değerlendirilmesi sonucu aleyhinde karar alınması
- Belgelendirilmiş kişinin, personel belgelendirme sözleşmesi, Belge, Marka ve Logo Kullanım Prosedürü veya belgelendirme programı şartlarına aykırı davranışlarının tespit edilmesi
- Belgelendirilmiş kişinin gözetim ve belge yenileme için gerekli şartları sağlamaması
- Belgelendirilmiş kişinin yeniden belgelendirme kapsamında ölçme ve değerlendirme süreçlerinde kopya veya hile teşebbüsünde bulunması veya bu durumda yakalanması
Belgelendirilmiş kişi hakkındaki yukarıdaki durumlardan birisinin söz konusu olması halinde, belgesi geçerlilik süresine bakılmaksızın ilk olarak askıya alınır. Belge sahibi, belgenin askıya alındığının kendisine bildirilmesinde müteakip belge kullanımını durdurmakla yükümlüdür. Belgelendirilmiş kişi, kendisine tanınan süre içerisinde, askıya alınma sebeplerini ortadan kaldırdığına dair yeterli ve ikna edici delilleri sunması durumunda, belgenin askıya alınmasına son verilir. Bu durumda kişi belgesini kullanmaya devam edebilir.
d) Gözetim süreçlerinde; yanıltıcı ve doğru olmayan bilgileri kasti şekilde beyan etme, sahte evrak düzenleme teşebbüsü durumları dışında bir belge, doğrudan iptal edilmez ve belge askıya alınır.
e) Belgelenmiş personelin FR.10 Belge, Marka ve Logo Kullanım Sözleşmesine aykırı bir tutum içinde bulunması durumunda belge öncelikli olarak askıya alınır. Bu durum belge sahibine bildirilir, hatanın düzeltilmesi için 1 ay süre verilir. 1 ay içerisinde düzeltme yapılmamış belgeler, iptal edilir.
f) Belgelendirilmiş kişi, kendisine verilen belgeyi iade etmekle yükümlüdür. Daha sonrasında kişi tekrar başvurarak belgelendirme sürecine yeniden başlayabilir.
g) SODEMSEN Mesleki Yeterlilik Merkezi, belgelendirilmiş kişinin, belgelendirmesinin askıya alınması ya da geri çekilmesi halinde,
- Askıya alma süresi boyunca belgeyi kullanmaktan kaçınacağından emin olmak için
- Geri çekilmesi durumunda belgeyi kullanmaktan kaçınacağından ve belgesini geri teslim edeceğinden emin olmak için belgelendirilmiş kişi ile hukuki yaptırımı olan FR.10 Personel Belgelendirme Sözleşmesini imzalar.
h) Belgeli kişiden kapsam daraltma ve genişletmeye yönelik talep gelmesi durumunda ilgili belgelendirme programı kurallarına uygun olarak Personel Belgelendirme Sorumlusu başvurunun zamanında ve hızlıca ele alınmasını sağlar.
Yeniden Belgelendirme Süreci
SODEMSEN Mesleki Yeterlilik Merkezi ,yeniden belgelendirme sürecini belgelendirme programlarının “ Belge Yenilemede uygulanacak Ölçme-Değerlendirme Yöntemi” kısmına göre yönetmektedir.
Belgenin geçerlilik süresinin dolmasına 6 ay kala veya MYK’nın yeniden belgelendirmeyi gerektirecek şekilde ilgili programda değişiklik yapması durumunda, belgelendirilmiş kişi SMS veya e-posta yoluyla bilgilendirilerek, belge yenileme işlemleri için davet edilir. Belgelendirilmiş kişi süresi içinde başvuruda bulunmazsa, belge askıya alınır veya iptal edilir. Geçerlilik süresi içinde bir belge sahibi, belge askıya alınmış olsa dahi belge yenileme talebinde bulunabilir.
Belgelendirilmiş kişi, sahip olduğu sertifikayı aynen yenileme talebinde bulunabileceği gibi eğer imkan var ise kapsam genişletme veya kapsam daraltma şekilde de başvuru yapabilir. Ölçme, değerlendirme ve belgelendirme süreçleri açısından yenileme sınavları ile ilk belgelendirme sınavları arasında bir fark bulunmamaktadır.
Birim Birleştirme
Mesleki Yeterlilik, Sınav ve Belgelendirme Yönetmeliği’nin 60. Maddesine göre adaylar, 1 (bir) yıl içerisinde farklı belgelendirme kuruluşlarında katıldıkları belgelendirme sınavları sonrasında başarılı oldukları yeterlilik birimlerini birleştirerek Mesleki Yeterlilik Belgesi alma hakkına sahiptirler.Bir mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazanmak için ilgili ulusal yeterlilikte belge alma şartı olarak belirtilen yeterlilik birimlerinin tamamından başarılı olmak gerekmektedir.SODEMSEN Mesleki Yeterlilik Merkezi tarafından yapılan sınavlarda başarılı olunan her bir yeterlilik birimi için, bireyin talebi hâlinde, başarı durumunu gösteren birim başarı belgesi düzenlenir. Daha önce farklı bir yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşundan sınava girmiş olan ve birim birleştirme yapmak isteyen adaylar, daha sonra SODEMSEN MYM’de sınava girerek belge almaya hak kazandıkları taktirde belgesini SODEMSEN Mesleki Yeterlilik Merkezi’nden talep edebilirler. Birim başarı belgesine sahip kişilerin, birimlerinin geçerlilik süresi boyunca, ilgili birimi içeren farklı ulusal yeterliliklerde Mesleki Yeterlilik Belgesi almak istemeleri durumunda, söz konusu birimlerden muaf tutulur.Birim birleştirme başvurularında, sınav birimlerinden alınan sonuçların geçerliliği sona ermeden SODEMSEN Mesleki Yeterlilik Merkezi’nde sınava katılmak isteyen adayların mutlaka yeterlilik birimi bazında başvuru yapması ve sınav ücretini ödemesi gerekmektedir. MYK tarafından yetkilendirilmiş bir belgelendirme kuruluşunda sınava katılan bir aday, ücretsiz sınav hakkını farklı bir belgelendirme kuruluşunda kullanamaz. Ücretsiz ve bölüm bazında sınav hakkı, aynı yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşunda sınava girilmesi durumunda geçerlidir. Farklı belgelendirme kuruluşlarının sınavlarından alınan sonuçların birleştirilmesi yalnız yeterlilik birimi (A1, A2, A3 vb.) bazında gerçekleştirilebilir, sınav bölümleri (T1, P1) bazında birleştirme yapılmayacaktır.
Birim Başarı Belgesi
Aday birim başarı belgesi talep etmesi durumunda başarılı olduğu Yeterlilik Birimlerini göstermek üzere kendisine FR.42.01 no’lu “Birim Başarı Belgesi” formunda yer alan içeriğe uygun olarak belge verilir.
Belgenin Kaybedilmesi, Yırtılması
Belge sahibi, belgesini kaybettiğini belgelendirme kuruluşuna dilekçe halinde bildirir. Dilekçesi incelenen belge sahibi şayet belgesinin geçerlilik süresi geçmemiş ise belgesi yeniden düzenlenir.
Kaybolma ve yırtılma gibi nedenlerle yeniden belge talep edilmesi durumunda ücret tarifesindeki fiyat baz alınarak MYK’dan yeniden belge düzenlenmesi talebinde bulunulur. Ücreti alınarak adaya yeni belgesi verilir.
Belge Teslimi
Sınav sonuçlarına göre belge almaya hak kazanan adayların hazırlanan belgeleri, MYK tarafından SODEMSEN Mesleki Yeterlilik Merkezine gönderildikten sonra Genel Sekreter tarafından imzalanarak en geç 30 iş günü içerisinde belge sahiplerinin Personel Belgelendirme Başvuru Formu veya belgelendirme sözleşmesinde belirtmiş oldukları belge teslim şekline göre teslim edilir.
Ulusal Yeterlilikte Meydana Gelecek Değişiklikler
Ulusal yeterlilikte meydana gelecek değişiklik veya ilave ek değişiklikler de ilgili yeterliliğin belgelendirme programında güncelleme yapılarak internet sitemizden kamuoyuna duyurusu yapılacaktır.